Nu tänker vi utmana utbildningsfabriken!

2016-08-13

 

Hoppas du fått ha en skön semester? Välkommen till en energiserande säsong med oss på LearningMiles. Alla nyhetsbrev innehåller inte nyheter, eller inbjudan till olydnad (!). Men det gör det här.

Det hela började för flera år sedan. Några ganska stora företag bad oss tänka till och ta fram grepp för att göra det enklare och roligare för sina chefer att ta ansvar för och styra sin egen kompetensutveckling. Ett utgångsläge var att företagen jobbar allt mer nätverksartat på flera orter och i många länder och man kände att decentraliseringen, ända ner till individnivå faktiskt, kommer att öka. Samtidigt som man märkte att cheferna behöver ett allt mer personligt stöd som enbart chefskurser inte kan ge, blev det tydligt att vi uppnådde de bästa resultaten när vi lät utvecklingsarbetet bli en integrerad del av vardagen. Också företagen som behövde forcera sin utveckling i en tuff bransch insåg att det katederstyrda “utbilda först- förverkliga sen-greppet” var för långsamt.

Dessutom hade kostnaderna för att samla ihop människor till långa program och många avsnitt blir allt omöjligare att försvara. Kostnaderna handlar ju dessutom om mycket mer än pengar. Allt fler chefer känner olust för långa resor till utbildningar, tid borta från familjen och teamet.

I samarbetet med företagen skapade vi konceptet TalentMiles. Ett radikalt avsteg från strömfåran med tanken om kompetensutveckling som nåt av en “fabrik” för att “utbilda” vuxna. Vi börjar slå på trumman riktigt stort om ett par veckor men här får du en liten sneak-peek!

Som deltagande chef i TalentMiles kommer du in i ett sammanhang där du inte först lyssnar in och utbildas för något du förväntas senare förverkliga på hemmaplan. I stället innebär en licens för Talentmiles ett roligt och praktiskt sätt att under 4-8 månader faktiskt lära och “göra om” ditt ledarskap i aktiviteter i vardagen och tillsammans med dina medarbetare. Kanske du dessutom är litet av en tävlingsmänska som gillar att ställa mål, mäta framsteg och tävla mot dig själv och andra? Då kommer du att gilla att TalentMiles också är ett medryckande spel om att utveckla din chefstalang. En webapp i din smartmobil gör det praktiskt, enkelt och roligt att följa upp dina framsteg och hålla koll på hur många talangmil du och dina chefskolleger lyckats lägga.

Är du VD, HR eller ledare för en hel funktion är TalentMiles ett sätt att snabbt mobilisera mellanchefer i att göra nytt ledarskap och att försnabba kulturförändringen i hela verksamheten. I den gamla världen ligger ansvaret för att utveckla personalen alltid hos ledningen och det blir alltid för dyrt och långsamt att “utbilda” många eller alla. I TalentMiles-världen ersätts kurser för grupper med personifierad aktivitet och lärande hos deltagaren. Samtidigt blir företagets utlägg för kompetensutveckling lägre och effektivare. När vi dessutom vet att resultaten är bättre och varar längre vågar vi vara uppriktigt taggade inför lanseringen.

Vi kommer inom kort att lägga ut inbjudan till några kortare inspirationsmöten i bl.a.  Stockholm (city, eftermiddag 20. september) och Malmö (oktober). Jag hoppas du blir nyfiken och känner för att delta i nåt av dem. Ifall du är otålig och sitter med ett projekt som du tror kunde må bra av en del inspel från oss redan innan ska du mejla eller messa nu, förstås.

Vårt motto är fortfarande: People do what they believe and believe only what they discover! För den som håller med om den utgångspunkten har vi massor att tala med!

Ha en fin sensommar och drömstart på jobbet!


hälsar Bo-Magnus S.

Chief Inspirational Officer

bo-magnus.salenius@learningmiles.se

 


Comments

Leave a Reply

Bo-Magnus Salenius

Bo-Magnus Salenius