Esimerkin voima

2015-11-05

 

 

BLOG_Pekka

blog pic

 

Paljon puhutaan ja kirjoitetaan verkottumisesta, palautteesta ja asiakkaan huomioimisesta. Kuitenkin esimerkillinen toiminta on aina voimallisempaa kuin “toimikaa näin”-tyyppiset tekstit ja puheet.

Minulla oli aikanaan ilo pitää työhuonetta äänisuunnittelija Paul “Pappa” Jyrälän studion vieressä. Teimme yhdessä muutaman äänilevyn ja siinä vierekkäisine työhuoneinemme usein myös keskustelimme musiikkiin ja elokuvan liittyvistä kysymyksistä. Näin jälkikäteen uskallan todeta, että tuo aika oli mitä opettavaisinta. Tehdessämme yhteisiä projekteja pääsin vierestä katsomaan, miten hän suhtautui työhönsä, alati kehittyvään ja vaihtuvaan tekniikkaan sekä asiakkaisiinsa. Useammin kuin kerran kuulin hänen sanovan elokuvan ohjaajalle taikka tuottajalle: “Kyllä se vie aikaa ja on vähän hankala toteuttaa, mutta ei sen väliä. Tehdään niin kuin sinä haluat. Tehdään niin, että tulee hyvä.”

Eräänä päivänä hän kertoi innoissaan, miten aikoi toteuttaa vaativan ja monimutkaisen surround-äänimaiseman. Eräs assistentti työryhmässä ihmetteli moista rohkeutta ääneen ja kysyi:
– “Kuulostaa monimutkaiselta, osaatko tosiaan toteuttaa tuollaisen?”
– “En, mutta tunnen henkilön, joka osaa.”
Ja niin hän soitti kaverille, joka osaa ja selvitti jutun juurta jaksain ja opetteli tekemään sen, mitä halusi elokuvassa kuulla. Jatkuvan kyselyn ja tiedon hankkimisen lisäksi Pappa jakoi auliisti osaamistaan muille. Hänellä oli studiossaan aina harjoittelijoita ja hän kävi useissa korkeakouluissa puhumassa äänisuunnittelusta – silloin kun ehti. Hän oli lisäksi aina valmis neuvomaan, kun häneltä neuvoa kysyi.

Pappa olisi nauranut, jos hänelle olisi kertonut verkottumisesta, tiedon jakamisesta tai palautteen antamisesta. Mutta tämä kaikki oli hänessä sisäänrakennettuna. Hänen menestyksensä takana oli taiteellinen kunnianhimo ja kurinalainen työskentely. Kuitenkin uskon, että yli puolet koko paketista oli oikea asenne työtä, asiakkaita ja aloittelijoita kohtaan. Paul Jyrälä on toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on ollut valitsemassa Oscar ehdokkaita. Hän kuului Yhdysvaltain elokuva-akatemiaan (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Ikävä kyllä tästä suuresta opettajasta on nykyään kirjoitettava imperfektissä- mutta hänen opettamansa asenne elää useissa hänen oppilaissaan.

Linkit:
Paul Jyrälä Wikipediassa
Paul Jyrälä IMDb

 

 


Comments

Leave a Reply

Pekka Suominen

Pekka Suominen